28.09.2016

Summer Days & Summer Nights de Stephanie Perkins


Cred că e ceva magic în posibilitatea verilor; cum acest anotimp e plin de întâlniri surprinzătoare și răsturnări de situație dubioase, cum cu cât este mai cald, cu atât mai mult pare să se întâmple ceva (și uite că s-a făcut toamnă până m-am decis eu să traduc și să postez recenzia asta, dar heeei).

1. Head, Scales, Tongue, Tails - Leigh Bardugo 4/5
Această povestire m-a făcut să realizez cât de minunată poate fi proza lui Leigh Bardugo. Cum eu nu i-am citit decât primul volum al trilogiei Grisha (adică romanul ei de debut), am avut ceva ezitări în a începe această colecție tocmai cu ea; dar am fost convinsă de contrariu destul de repede. În cele din urmă, stilul de scris adaugă o atmosferă potrivită poveștii, iar partea mea preferată a fost inserția de magie. Mi-a plăcut că chiar dacă în teorie, povestirea ar fi trebuit să fie de dragoste, nu acolo îți este îndreptată atenția la bun început: toate celelalte personaje sunt minunate. Dar partea de dragoste a fost totuși adorabilă: dialogul, în momentele când apărea, a reușit să arate exact esența relației dintre cele două personaje principale.
And just like that, it was summer all over again.

2. The End of Love - Nina Lacour 5/5
Este o poveste wlw (woman loving woman) și practic știam că o să-mi placă chiar de la această informație. Mi-a plăcut mult personajul principal: a fost foarte reală și naturală și ca o adolescentă normală, cu grijile, anxietățile și plăcerile ei. Este prima oară când citesc ceva de la Nina Lacour și sunt plăcut surprinsă atât de stilul ei, cât și de povestea pe care ne-o oferă. M-a încălzit pe dinăuntru și m-a făcut fericită chiar și când nu era neapărat o scenă drăguță, și cred că așa trebuie să te facă o poveste de dragoste. Îmi place cum atenția personajului principal a fost mereu asupra fetei de care-i plăcea, observând unele detalii foarte interesante. Plus, există un grup de prieteni foarte simpatici în carte, și ador să văd când relațiile platonice sunt la fel de importante și acceptate ca cele romantice. Kudos.
We were not always happy, but we were always us.

3. Last Stand at the Cinegore - Libba Bray 1.5/5

Povestioara asta a fost scrisă... ciudat. Nu mi-a plăcut modul în care tipul principal s-a îndrăgostit de tipă: a fost puțin scârbos și nu. De-asemenea, de ce personajul care nu iese din casă și de care tot orașul se teme trebuie să fie din Transylvania? Ce mi-a plăcut, totuși, a fost explicația pentru plăcerea de a merge la cinema, sentiment pe care-l împărtășesc și eu pe deplin: All those strangers watching the movie with you, they change how you see it, you know? You should hear their gasps and laughter and sniffling. It's a communal experience. That sharing, it's the foundation of storytelling. It reminds us that we're human. În mare, lucrurile au decurs mult prea rapid și nu am fost impresionată de răsturnările de situație. Dezamăgitor.

4. Sick Pleasure - Francesca Lia Block 3/5
Okay, dar avem un grup de fete care răspund cu marker roz și sugestii sănătoase unui grup de băieți edgy și e tot ce mi-aș fi putut dori. Plus, atmosfera este tare interesantă și iubesc dinamica dintre cele două grupuri; a fost foarte asemănătoare cu ce se întâmplă și în viața reală. A fost toată situația nesănătoasă cu „hai să ne facem geloși reciproc prin umblatul cu alte persoane”, dar cred că mi-a plăcut să văd și partea bolnavă, oribilă a iubirii de adolescent.
Teenage boys are not so far away from being kids and are very far away from being men.

5. In Ninety Minutes, Turn North - Stephenie Perkins 4/5

Cel puțin acest personaj principal urăște vara la fel de mult ca mine. Dar pe bune, stilul lui Perkins se potrivește atât de bine cu poveștile de dragoste! Și vara mai ales, simt nevoia de iubire în viața mea și poate de asta mă și întorc mereu la colecțiile acestei autoare, în ciuda neplăcerilor pe care le mai întâlnesc. Această povestioară reciclează personajele din antologia de iarnă (care a fost tradusă și la noi acum ceva vreme: Dragostea mea mi-a dăruit), plasându-le relația șase luni mai târziu. Ele rămân la fel de adorabile și minunate și cred că am zâmbit ca tâmpita jumătate din timpul în care am citit asta.
Unlike summer afternoons, summer evenings were magical.

6. Souvenirs - Tim Federle 3/5
Ah, în sfârșit! O poveste cu un cuplu gay! Am așteptat-o cu nerăbdare (și mă bucur să regăsesc aici și un cuplu de lesbiene, și un cuplu de gay, deși mereu se poate și MAI MULT). Nu am auzit în viața mea de acest autor, dar a fost o relație foarte interesantă între cele două personaje principale, aducând în prim plan ideea de iubire de-o vară. Mi-ar fi plăcut totuși să citesc despre evoluția acestei relații, nu o să o văd prin flashback-uri și sentimentele subiective ale naratorului. Dar ambii protagoniști au fost adorabili și a fost așa un pas să-i văd atât de neînfricați în a arăta că le pasă, în a plânge. La naiba cu masculinitatea!
It is maybe the best thing about being in a relationship: that you can share the heavy load of being alive.

7. Inertia - Veronica Roth 3/5
Mi-a plăcut cum lumea distopică în care se petrece întâmplarea nu este descrisă și explicată în totalitate, ci e mai degrabă un simplu fundal pentru relația personajelor. Cred că per total mi-a plăcut povestirea asta, și puncte bonus că s-a discutat despre probleme mentale. Dar chiar urăsc ideea de „prieteni din copilărie îndrăgostiți unul de celălalt”, așa că nu am putut iubi povestioara cum poate aș fi făcut-o altfel, și nu am avut o dragoste prea mare nici pentru protagonistă.
"Some people might leave you. But it doesn' mean you're worth leaving. It doesn't mean that at all."

8. Love Is the Last Resort - Jon Skovron 2/5
Un alt autor nou pentru mine, dar căruia nu i-am plăcut deloc stilul: a fost repetitiv și de-a dreptul ciudat pe-alocuri. Dar până la urmă, cui nu-i place să citească despre copii bogați și drăgălași, mai ales când tu nu-ți permiți multe și ești cam acru? Dar măcar mi-a plăcut locația acțiunii și personajele secundare. Înțeleg ce a vrut să facă autorul, dar dialogul mi s-a părut stupid și per total a fost un vibe foarte plin de kitsch. Un sfârșit interesant, totuși.
"Heroism is overrated, and bravery often accompanies stupidity."

9. Good Luck and Farewell - Brandy Colbert 4/5
Am adorat diversitatea din povestea aceasta și atmosfera creată de existența unei familii apropiate și iubitoare. Mi-a plăcut foarte mult tipa principală: foarte naturală în problemele ei și comportamentul tipic adolescentin. Plus, avem un personaj care este activist, iar noi avem nevoie de mai multe personaje de genul. Dar pe bune, povestea asta a fost atât de importantă prin subiectele pe care le aduce în discuție, foarte actuală. Cred că dacă doriți să citiți doar o singură poveste din colecția asta, atunci Good Luck and Farewell ar trebui să fie. 
The same Pierre who loves Shakespeare and hates deep-dish pizza and who understands what it means to lose the person you always expected to be there - and how to love the ones who do their best to make that absence less painful.

10. Brand New Attraction - Cassandra Clare 1/5
Eu nu o plac absolut deloc pe Cassandra Clare. Abia o suport ca persoană și îi urăsc cărțile. Am regăsit același stil simplu și rapid de scris, a cărei fană nu sunt. Ideea de bază, la centrul ei, este destul de interesantă, dar dirijată prost și grăbită. Nu mi-a plăcut niciun personaj și nu pot să cred că am dus până la capăt chestia asta; parcă am recitit Orașul Oaselor din nou, doar că în 20 de pagini. 
"I say, if people want darkness, give them shadows cut with sunlight." 

11. A Thousand Ways This Could All Go Wrong - Jennifer E. Smith 4/5
Aceasta a fost povestea de dragoste tipică. Cel puțin a avut un stil de scris fluid, personaje principale și secundare drăguțe. Nu a ieșit în evidență prin nimic extraordinar, dar cu siguranță nici nu mi-a distrus toate speranțele. A fost pur și simplu iubire pură și simpatică, și mi-a plăcut! Acum să fiu sinceră, are nota asta așa de mare că a fost ceva să dau peste așa ceva după unele din poveștile prin care am trecut.
"Well, there were only ever two options. Either it was going to be fine or it wasn't."

12. The Map of Tiny Perfect Things - Lev Grossman 3/5
Iubesc probleme temporale, întâmplări dubioase care strică cumva pânza istoriei. Plăceri vinovate de care nu mă bucur îndeajuns de des, așa că mă bucur că am dat peste așa ceva aici. Nu am putut suporta protagonistul principal, dar fata a fost minunată și mi-a plăcut mult de ea. Mi-a plăcut premisa poveștii și modul în care s-a desfășurat acțiunea. A fost plină de posibilități, iar asta mi-a plăcut mult. 
Probably falling in love is always a little like that: You discover that one other person who understands what no one else seems to, which is that the world is broken and can never, ever be fixed. You can stop pretending, at least for a little while. You can both admit it, if only to each other. 
You can spend your life waiting and waching for perfect moments, but sometimes yo have to make one happen.

Ce ați citit până acum sunt gândurile mele de moment, pe măsură ce am citit cartea. Mi-a plăcut că autorii au încercat să adauge mereu și altceva pe lângă povestea simplă de dragoste. 
Am preferat poveștile contemporane în defavoarea celor fantastice, ceea ce nu mă așteptam să se întâmple. Autoarele le-am iubit mai mult decât autorii. Am găsit destui scriitori la care vreau să revin în viitor, unii care mi-au reamintit de ce nu sunt interesată de ce scriu.
Nu am fost impresionată de narațiunea la persoana întâi, și cred că pentru verdictul final, a contat foarte mult efectul final al poveștii. Dar după cum puteți vedea, a fost un număr relativ egal de povești care mi-au plăcut, și care mi-au plăcut... mai puțin spre deloc.

Ce recomand să citiți ca povești scurte de sine stătătoare: Good Luck and Farewell, A Thousand Ways This Could All Go Wrong, The End of Love & Sick Pleasure / Souvenirs. 
Sunt destul de sigură că și această colecție va fi tradusă la noi, cel mai probabil pentru vara următoare. 

2 comentarii:

  1. Ce carte frumoasă! Nu cred că am citit până acum o colecție de povești. E super că sunt scurte și treci de la una la alta cu ușurință.
    O iubesc pe Leigh Bardugo. Are o scriitură care captivează ușor.
    Pe de altă parte, asemenea ție, nu sunt o fană a Cassandrei Clare. Am citit doar ”Orașul oaselor” și nu m-a încântat prea mult.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am citit niciodata o colectie de povesti, cu toate ca am volumul 1001 de nopti chiar langa mine mereu. Suna foarte interesanta cartea!

    RăspundețiȘtergere