15.06.2015

Aici, în tărâmul dragonilor de James A. Owen


O crimă aduce împreună trei studenți de la Oxford. Blocați într-un club select pe timpul unei nopți ploioase, un musafir neobișnuit le spune lucruri care de care mai extraordinare, și pentru că sunt dintr-o dată urmăriți de niște creaturi însetate de sânge, cei trei scapă urcându-se la bordul vasului musafirului, fugind într-un teritoriu al imaginației.

Asta este probabil una din cele mai nepotrivite și nefolositoare descrieri a acestei cărți, dar vreau ca toată lumea care ajunge să citească cartea asta, să fie la fel de plăcut surprinsă de ea precum am fost eu. Cartea asta este un portal spre copilărie și lumi imaginare și ne dă șansa să stăm față în față cu (probabil) personaje preferate și legende din întreaga lume. Locurile pe care cei trei eroi îl vizitează și explorează sunt parte  a moștenirii culturale și imaginare a întregii umanități, și deși este o carte considerată middle-grade, aș recomanda-o totuși persoanelor care au niște cunoștințe de bază legate de poveștile și legende mai populare, ca să le fie mai ușor să urmărească toate personajele, aventurile și trimiterile prezente în cartea asta. Însă, chiar dacă nu știi tot ce ține de tărâmurile creației, nici o problemă, pentru că sunt note explicative care fac cititul cărții ăsteia ușor și plăcut.

Să fiu sinceră, nu m-am așteptat să-mi placă așa de mult. Are un stil de scris relativ simplu (ceea ce era de așteptat, având în vedere publicul țintă), și deși la început m-a cam deranjat asta, pe parcurs am învățat să apreciez cât de sincere erau sentimentele pe care niște simple fraze puteau să mi le transmită. Personajele au fost tare iubite încă de la bun început, și mi-a plăcut cum fiecare dintre ele a trebuit să lupte cu propriile temeri și complexe, toți învățând ceva și fiind schimbați de experiența pe care au împărtășit-o.

Cum a zis și Owen în nota autorului, el ia găurile, spațiile din istorie și le dă puțin din magia sa, le împrumută și le potrivește perfect alături de povestea sa. Ador amestecul de legende și idei din cartea asta, iar entuziasmul pe care-l aveam cândva în copilărie pentru mitologie a revenit acum și mai puternic! Zâmbeam de fiecare dată când un personaj pe care-l recunoșteam apărea, iar toate discuțiile despre un trecut influențat de tărâmul acesta făcut din vise și imaginație au fost foarte interesante.

M-am distrat de minune citind cartea asta! Nu durează mult până să fii absorbit de poveste, te ține interesat, iar ilustrațiile sunt un bonus tare drăguț la poveste. Am adorat sfârșitul cărții ăsteia, cât de plin de speranță, farmec și mister este și nici în o mie de ani nu mi-aș fi imaginat o turnură de situație așa minunată! Sfârșitul este de fapt partea care m-a convins că această merită nota pe care a primit-o. După ce am terminat de citit, am stat holbându-mă la un perete și îmbrățișând cartea, atât de mult mi-a plăcut! (nu se întâmplă asta pe cât de des ați crede)

O recomand, sincer, tuturor! Și dacă ești un tânăr cititor, în căutare de o aventură care să te țină cu sufletul la gură, și dacă ești un cititor de de-toate, care are nevoie de o gură de aer proaspăt, și dacă ești mai în vârstă, și simți dorința de a te mai simți ca un copil entuziasmat din nou!

Cartea asta este pentru cei care îndrăznesc să-și imagineze.

5/5

Nu mă deranjează să cad în viziunea iepurelui... atâta doar că nu vreau să pierd din vedere intrarea.

Unii bărbați nu sunt făcuți pentru aventură. Iar unii băieți nu știu cum să se ferească de ea.

Puterea adevărată vine din credința în lucrurile adevărate și din dorința de a-ți asuma această credință, chiar dacă întreg universul încearcă să-ți zădărnicească planurile. Haosul poate fi ordonat, flăcările pot fi stinse imperiile se pot ridica și destrăma. Lucrurile adevărate vor rămâne însă mereu și ele te vor ghida întotdeauna să-ți atingi țelurile.

Menirea omului este să caute schimbarea, chiar dacă aceasta nu aduce nimic bun.

Să știi, băiete, că un om trebuie judecat atunci când a dat din el tot ceea ce e de dat, când nu mai poate să-și pună eșecurile pe seama defectelor și când se bazează pe propria putere pentru a izbândi.

Lucrurile simple pot fi făcute de unul singur, catastrofele au nevoie însă și de un anturaj.

Victoria sau înfrângerea noastră e doar o chestiune de voință.

Rugăciunile nu sunt pentru zeitate. Sunt pentru tine, fiindcă îți aduc aminte de lucrurile în care crezi.

Dacă un cavaler ar porni la bătălie numai când e convins c-o să câștige, probabil că n-ar mai pleca deloc.


2 comentarii:

  1. Mă bucur enorm să aflu că ai citit cartea aceasta pentru că este grozavă. Și eu am citit-o cam prin perioada aceasta cu un an în urmă și am fost și eu surprinsă de cât de mult mi-a plăcut. Mare păcat însă că celelalte volume nu au fost traduse sau nu se găsesc nici măcar în engleză decât dacă le cumperi de pe un site din altă țară.
    Vacanță plăcută!

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelenta carte, intr-adevar.
    Daca zici ca a inceput sa te prinda genul asta bazat pe mitologii, iti mai recomand seria "Nicolas Flamel", de Michael Scott. Este o carte pur si simplu adorabila, unde o sa gasesti tot felul de personaje din mitologia irlandeza, nordica si celtica, cat si personaje istorice, personaje pe care mai bine te las pe tine sa le descoperi, in caz ca te hotarasti sa citesti seria.

    RăspundețiȘtergere